A fűszerek is okozhatnak intoleranciát
A legtitokzatosabb intolerancia
Az élelmiszer-intoleranciák vizsgálatakor a gyógynövényeket, fűszereket és olajokat gyakran figyelmen kívül hagyják, mint lehetséges reaktív összetevőket. Ezek azonban gyakran előfordulnak sok étkezésben és snackben, ezért mindenképpen figyelembe kell venni őket.
Puffadás, irritábilis bél szindróma (IBS), súlygyarapodás, fáradtság, bőrproblémák, migrén vagy ízületi fájdalom, még a gyógynövények, fűszerek vagy olajok enyhe élelmiszer-intoleranciája is jelentős hatással lehet az ember mindennapi tevékenységeire, és ezeknek az élelmiszereknek a nyugati étrendbe való felvétele olyan gyakori, hogy a tényleges intoleranciákat nehéz megtalálni, és a sikeres elkerülés érdekében is.
Bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. A fűszerek okozhatnak intoleranciás tüneteket, igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az intoleranciát okozó fűszer vagy gyógynövényt, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okozhat.

Gyógynövények és fűszernövények:
- aleo vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
Tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszer – intolerancia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák.
A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.
Az ételek mellett, fogkrémek a gyógyhatású készítmények, fűszer granulátumok is panaszokat okozhatnak. Az előre összeállított fűszerkeverékek akár tíz-húsz különféle fűszert is tartalmazhatnak, így ha valaki ezek közül akár egyre is intoleráns, a keverék tüneteket okoz.

Minden fűszer, gyógynövény helyettesíthető
Minden fűszernek megvan a maga jellegzetes íze, de nincs olyan gasztronómiai szabály, ami kimondaná, hogy nem helyettesíthetjük egyiket a másikkal. Próbálj ki valami újat az izgalom kedvéért vagy ha éppen kifogyott, amit a recept előír, adj másik fűszert az ételhez!
Bazsalikom: oregánó vagy kakukkfű
Babérlevél: 1 babérlevelet helyettesíthetünk ¼ teáskanál őrölt babérlevéllel vagy ¼ teáskanál kakukkfűvel
Koriander: petrezselyem
Kapor: egyenlő mennyiségű tárkonnyal válthatjuk fel
Édeskömény: ánizs
Olasz fűszerkeverék: bazsalikom, oregánó, rozmaring
Majoranna: bazsalikom, kakukkfű
Menta: bazsalikom, majoranna, rozmaring
Oregánó: kakukkfű, bazsalikom
Petrezselyem: turbolya, koriander
Rozmaring: kakukkfű, tárkony
Zsálya: csirkehús fűszerkeverék, majoranna, rozmaring
Tárkony: turbolya, édeskömény, ánizsmag
Kakukkfű: bazsalikom, majoranna, oregánó
Vanília: tonkabab
Fahéj: szegfűbors, szerecsendió, kardamom

Amennyiben intolerancia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja, az intoleranciát okozó fűszert vagy gyógynövényt elkerülése. Mindezt késztermékek esetében nehezíti a már említett feliratozási hiányosság, és a fűszerek sokszínűsége is. Egyes termékek más-más típust tartalmazhatnak egy azon fűszerből. A fűszer- intolerancia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel a betegek részéről.
Bármely, fűszer pozitív intolerancia eredményt mutat, ajánlott felkeresni, szakosodott orvost és konzultálni az eredményről. Esetleges allergia teszt elvégzését is, orvosi javaslat alapján.
Megosztásokat Köszönjük!