Számtalan ember ismeri a problémát: egy pohár tej, kapucsínó vagy egy csésze joghurt után a gyomor dübörög. Ezt rövidesen követi hasi fájdalom étkezés után, puffadás vagy hasmenés étkezés után. Ennek oka gyakran a laktóz intolerancia. Amikor a laktóz zavart okoz a bélben, az azért van, mert a szervezet nem képes megfelelően lebontani bizonyos enzimeket. Itt olvashatja el, hogyan alakul ki a laktóz intolerancia, és mire kell figyelni az étrendben.

A laktóz intolerancia alábbi okai közül melyik vonatkozik Önre?

  • Elsődleges laktóz intolerancia
  • Genetikailag öröklött laktóz intolerancia laktázhiány miatt
  • Másodlagos laktóz intolerancia
  • Sérült bélnyálkahártya gyógyszerek vagy betegség miatt
  • Egyik részlet sem

Mi történik, ha laktázhiányban szenved?

A laktóz-intoleráns embereknél a laktáz enzim enzimhiány miatt nincs jelen, vagy nincs jelen elegendő mennyiségben. Ezért a laktóz osztatlanul belép a vastagbélbe.

Az ott élő baktériumok ezután lebontják a laktózt a gázok és a rövid láncú zsírsavak fokozott képződésével.

Laktózt tartalmazó élelmiszerek

 Ez kiváltja a laktóz intolerancia tipikus tüneteit. Ezért nevezik „laktóz intoleranciának” vagy egyszerűbben „tej intoleranciának” is.

Szabály

A laktáz enzim a laktózt (tejcukrot) glükózra és galaktózra bontja, amelyeket a bélnyálkahártya felszív. Ez a folyamat már a vékonybélben zajlik.

Mi a laktóz intolerancia?

A laktóz intolerancia vagy laktóz intolerancia a leggyakoribb élelmiszer-intolerancia a nyugati lakosság körében.

Az emberek legfeljebb 30% -át érinti. A laktóz intolerancia jellemzően emésztési problémákon keresztül jelentkezik, amelyek a tejtermékek fogyasztása után merülnek fel.
Alapvető fontosságú a laktóz intolerancia megkülönböztetése a tejfehérje allergiától, amely elsősorban gyermekeknél fordul elő. Az immunrendszer bevonása miatt még kis mennyiségű tejfehérje is intolerancia reakciókhoz vezethet.
A jó hír az, hogy a laktóz intoleranciában szenvedők a legtöbb esetben laktózmentes ételekkel kordában tarthatják bélrendszeri problémáikat. A laktózmentes étrend vagy alternatívák azonban csak akkor ajánlottak, ha intoleranciát is diagnosztizáltak. De hogyan alakul ki valójában a laktóz intolerancia?

A laktóz intolerancia okai

A laktóz intolerancia vagy laktóz intolerancia a leggyakoribb élelmiszer-intolerancia a nyugati lakosság körében.

Az emberek legfeljebb 30% -át érinti. A laktóz intolerancia jellemzően emésztési problémákon keresztül jelentkezik, amelyek a tejtermékek fogyasztása után merülnek fel.
Alapvető fontosságú a laktóz intolerancia megkülönböztetése a tejfehérje allergiától, amely elsősorban gyermekeknél fordul elő. Az immunrendszer bevonása miatt még kis mennyiségű tejfehérje is intolerancia reakciókhoz vezethet.
A jó hír az, hogy a laktóz intoleranciában szenvedők a legtöbb esetben laktózmentes ételekkel kordában tarthatják bélrendszeri problémáikat. A laktózmentes étrend vagy alternatívák azonban csak akkor ajánlottak, ha intoleranciát is diagnosztizáltak. De hogyan alakul ki valójában a laktóz intolerancia?

A laktóz intolerancia okai

A laktóz intolerancia oka a laktáz enzim hiánya vagy hiánya, amely lebontja a laktózt. Ennek két fő oka van:

Elsődleges laktóz intolerancia

Az elsődleges laktóz intolerancia, más néven elsődleges laktázhiány vagy hipolaktázia, genetikai, és sok ember elveszíti a laktóz emésztésének képességét az életkor előrehaladtával. A laktáz aktivitása az élet során csökken.

Ennek eredményeként a felnőttek gyakran már nem képesek tünetek nélkül fogyasztani a tejtermékeket. Sokkal ritkább az alaktázia, amelyben a laktáz enzim teljesen hiányzik a születés óta, ezért csecsemőkorban orvosi kezelést igényel.

Másodlagos laktóz intolerancia

A másodlagos laktóz intoleranciát viszont a bélnyálkahártya károsodása okozza, pl. gyógyszerek vagy betegség miatt. Ezek közé tartozik a glutén intolerancia, fertőzések vagy gyulladásos bélbetegségek.

A genetikailag meghatározott megnyilvánulással ellentétben a másodlagos laktóz intolerancia általában véget ér, amint a bél újra normálisan működik.

Laktóz intolerancia csecsemőknél és kisgyermekeknél

A csecsemők és a kisgyermekek szintén nem mentesek a laktóz intoleranciától. Azonban csak 1-3% -os gyakorisággal meglehetősen ritka bennük. A legtöbb esetben a csecsemők legfeljebb átmeneti intoleranciában szenvednek, amelyért a még nem teljesen kialakult bélrendszer felelős. Az állandó intolerancia általában csak öt és húsz éves kor között fordul elő.

Táplálkozás laktóz intoleranciához

A laktóz intoleranciában általában még mindig van némi maradék aktivitása a laktáz enzimnek. Ezért nem kell teljesen lemondania a tejtermékekről. Ehelyett a laktózra vonatkozó egyéni tűréshatárt kell meghatározni.

Ebből a célból először kerülik a tejtermékeket és más laktóztartalmú élelmiszereket, mielőtt tesztelnék a különböző élelmiszerek személyes toleranciáját.

Ezt követően a laktóz intolerancia kezelése nem haladja meg az egyéni toleranciahatárt. Ebből a célból a tej alternatívái, például a növényi alapú italok vagy a laktózmentes termékek integrálhatók az étrendbe.
A tolerancia személyenként változik: Sok betegnek például kevesebb tünete van a savas vagy probiotikus tejtermékeknél a tejsavbaktériumok miatt. Hasznos lehet az úgynevezett laktáz tabletták bevétele is. Ezek az enzimkészítmények megelőzhetik a tüneteket, ha a laktóz nem kerülhető el!

Megosztásokat Köszönjük!

Facebook
Twitter
Email
Print