Mi az a szorbit?

A szorbit cukoralkohol, és szorbitnak vagy glucitnak is nevezik. Ez a cukor kémiai köztiterméke. A szorbit természetesen jelen van egyes élelmiszerekben, főleg gyümölcsökben vagy zöldségekben. A cukorhelyettesítőként, hordozóként vagy nedvesítőszerként jó kémiai és technológiai tulajdonságai miatt azonban a szorbit számos termékhez is hozzáadódik. Ezek közé tartoznak például a könnyű vagy diétás termékek, a rágógumi és a rágócukorkák, valamint a késztermékek.

Mi a szorbit édesítő ereje?

Más cukorhelyettesítőkkel, például eritrittel vagy xilittel összehasonlítva a szorbit viszonylag alacsony édesítőerővel rendelkezik. Ez csak fele akkora, mint a cukor. Tehát kalóriák tekintetében nem takaríthat meg semmit, ha kétszer annyit kell használnia.

Hogyan készül a szorbit?

A szorbit élelmiszer-adalékanyag, E-száma E 420. Mesterségesen állítják elő glükózból enzimek segítségével.

Fontos tudni!

2,4 kcal / gramm esetén a szorbit csak fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor (4 kcal / gramm).

A fruktóz intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a szorbitot is.

Mennyi szorbit tolerálható?

Általában a szorbit biztonságos élelmiszer-adalékanyagnak tekinthető, amelyet a legtöbb ember kis mennyiségben problémamentesen tolerál. Körülbelül napi 5 gramm dózisból olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hasi fájdalom vagy a duzzanat. Ha túl sokat fogyasztanak – például egy egész doboz cukormentes rágógumit – az emésztési problémák hasmenéshez vezethetnek. Emiatt sok szorbitot tartalmazó termék tartalmazza a „hashajtó hatású lehet, ha feleslegben fogyasztják” megjegyzést is.
A szorbit-intoleranciában szenvedők esetében kicsit más a helyzet – számukra a szorbit még nagyon kis adagokban is intolerancia tünetekhez vezethet.

Mi a szorbit intolerancia?

A szorbit intolerancia az élelmiszer-intoleranciák nagy csoportjába tartozik, amelyekre jellemző, hogy bizonyos élelmiszer-összetevők nem emészthetőek vagy nem eléggé emészthetők a bélben, és olyan tünetekhez vezethetnek, mint a hasmenés vagy a duzzanat. Szorbit intolerancia esetén a vékonybélben lévő cukorhelyettesítő nem, vagy csak részben szívódik fel a szervezetbe. Így a maradékok átjutnak a vastagbélbe, ahol a vastagbélbaktériumok lebontják őket, gázokat és rövid láncú zsírsavakat termelve. Ezek viszont a különböző panaszok sokaságának okai.

Hogy alakul ki szorbitintolerancia?

A pontos patomechanizmus még ismeretlen, tapasztalatok szerint igen gyakran egy lezajlott bélfertőzés, és gyulladás talaján alakul ki. Hozzájárul a stressz, az egészségtelen és rendszertelen étkezés, az élelmiszerekben található sok adalékanyag és sokféle gyógyszer (pl. szteroidok, hormonok, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, citosztatikumok, protonpumpagátlók…) szedése is.
Az élelmiszerrel bélbe kerülő szorbit a bélfalon át a vérbe kerül, majd eljut a májba és ott átalakul glukózzá vagy fruktózzá. Ha ez a transzportmechanizmus valamiért megsérül, akkor a szorbit nem tud rendesen felszívódni a bélfalon. A bélben maradva erjedésnek indul, sok gáz képződik belőle, ami felpuffaszt, a bélfalat feszítve fájdalmat okoz, továbbá híg, hasmenéses, akár vízszerűen híg székletet eredményez.
Általában 20 g szorbitot tudunk panaszok nélkül normális körülmények között panaszok nélkül felszívni. Az, hogy kinél mennyi szorbit okoz panaszt, igen sok tényezőtől függ: mennyire irritált a bélfal, milyen mértékben sérült a normál mikroflóra, van-e gombásodás a bélben, van-e más intolerancia is.

Hogyan diagnosztizálják szorbit intolerancia?

Klasszikusan a szorbit intoleranciát az orvos H2 légzési teszttel diagnosztizálja. Ehhez a betegnek először vízben oldott szorbitot kell inni. A szorbit vastagbélben történő bakteriális lebontása során hidrogén keletkezik, amelyet a tüdőn keresztül lélegeznek ki. Ez a hidrogén egy speciális mérőeszközzel mérhető. Minél kevesebb szorbit szívódik fel a vékonybélben, annál több jut el a vastagbélbe. Minél több szorbit érkezik a vastagbélbe, annál több hidrogént termelnek a baktériumok, amit aztán a H2 légzési teszttel mérnek. Ennek megfelelően a magas érték szorbit intoleranciát jelez – de nincs egyértelmű súlyosság szerinti osztályozás.

A szorbit intolerancia tipikus tünetei

A szorbit intolerancia klasszikusan gyomor-bélrendszeri panaszokban nyilvánul meg:

  • Felfúvódás
  • Dagadt has
  • Teltség
  • Gyomorfájás
  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Böfög
  • Fejfájás

Hogyan diagnosztizálják szorbit intolerancia?

Klasszikusan a szorbit intoleranciát az orvos H2 légzési teszttel diagnosztizálja. Ehhez a betegnek először vízben oldott szorbitot kell inni. A szorbit vastagbélben történő bakteriális lebontása során hidrogén keletkezik, amelyet a tüdőn keresztül lélegeznek ki. Ez a hidrogén egy speciális mérőeszközzel mérhető. Minél kevesebb szorbit szívódik fel a vékonybélben, annál több jut el a vastagbélbe. Minél több szorbit érkezik a vastagbélbe, annál több hidrogént termelnek a baktériumok, amit aztán a H2 légzési teszttel mérnek. Ennek megfelelően a magas érték szorbit intoleranciát jelez – de nincs egyértelmű súlyosság szerinti osztályozás.

Szorbit intolerancia: terápia

A szorbit intolerancia okainak leküzdésére szolgáló terápiát még nem találták meg. Azonban az intolerancia által érintett emberek a tüneteket jól kontrollálhatják, ha elkerülik a szorbitot tartalmazó ételeket. Sokan nem kell teljesen lemondaniuk a szorbitról, mivel gond nélkül elviselik a kis mennyiségeket.

Hol található a szorbit?

A cukor köztes termékeként a szorbit természetesen csak a magas cukortartalmú élelmiszerekben található. Ezek közé tartoznak mindenekelőtt bizonyos gyümölcsök és zöldségek. Adalékanyagként azonban változó mennyiségben megtalálható számos feldolgozott termékben, különösen a cukorbetegek diétás termékeiben és sok édességben. Ha teljesen biztos akar lenni abban, hogy valahol hozzáadtak-e szorbitot, nézze meg alaposan az összetevők listáját – mert a csomagoláson adalékanyagként kell feltüntetni!

Nagy mennyiségű szorbitot tartalmazó élelmiszerek

Egyes élelmiszerekben, például gyümölcsökben, a szorbit természetesen meglehetősen nagy mennyiségben van jelen. Különösen az almagyümölcsök és az aszalt gyümölcsök magas szorbittartalmúak – ezeket a gyümölcsöket a szorbit-intoleranciában szenvedőknek a lehető legnagyobb mértékben el kell kerülniük. 

Kémiai tulajdonságai miatt azonban a szorbitot az élelmiszertermelésben cukorhelyettesítőként, hordozóként vagy nedvesítőszerként is használják. Ezért a szorbit számos feldolgozott élelmiszerben is megtalálható.

Szorbit táblázat

Ennek a táblázatnak a célja, hogy segítsen a betegeknek kiválasztani a szorbit-intoleranciának megfelelő ételeket.

Megosztásokat Köszönjük!

Facebook
Twitter
Email
Print