Cöliákia

Fontos odafigyelni szervezetünk jelzéseire, ugyanis a leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta közül a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin, illetve a rozs, árpa és zab hasonló fehérjéi felelősek egy örökletes, autoimmun betegség kialakulásáért, a cöliákiáért. A cöliákia egy immunbetegség, nem allergiás reakció.
A táplálkozás során bevitt glutént a szervezet ilyen esetben nem tudja feldolgozni, ami emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a bélbolyhok, ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar, valamint állandó gyulladás alakul ki.
Mivel a cöliákia örökletes, genetikailag meghatározott, ezért bármely életkorban kialakulhat. Jelenlegi ismereteink szerint teljesen nem gyógyítható, azonban a mielőbbi diagnózist követően a megfelelően kiválasztott terápiával tökéletesen kezelhető és kordában tartható.

Jellemző tünete a krónikus hasmenés, a puffadt, vékonyfalu has – úgynevezett „pókhas” –, a nagy tömegű, világos, zsírfényű széklet. A gyomor-bélrendszer tüneteit kísérheti, tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia), fogzománc hibák, ismétlődő herpeses bőrelváltozások, állandó fáradtság, fejfájás, kimerültség érzet, étvágytalanság, bőr- és neurológiai tünetek, továbbá endokrin eltérések, vérszegénység, meddőség. A betegség gyakori tünete a vashiányos vérszegénység, ami szájon át adott vas készítménnyel nem javul. A betegség sokszor nem jár a leírt gyomor-bélrendszeri tünetekkel, hanem azok nélkül, különféle panaszokkal jelentkezhet, ezért is javasolt a genetikai vizsgálat elvégzése.
Az egész szervezetet érintő betegségről van szó, nem csak az emésztőrendszert, de közvetve a csontrendszert és a bőrt is károsítja, valamint kísérőbetegsége lehet az I-es típusú cukorbetegség és pajzsmirigy problémák is.

Búza allergia

A búza allergia a glutén-függő betegségek egyetlen olyan tagja, amely a többitől eltérően allergiás eredetű. Az immunrendszer túlérzékenységgel reagál a búzában található gliadin fehérjére és antitesteket kezd ellenük termelni. A szervezetben megemelkedik a búzaliszt specifikus immunglobulin-E, azaz IgE szint. A búza allergia lehet étel-, légúti-, kontakt allergia, ezért a tünetek is különbözőek lehetnek, megjelenhet légúti, gyomor-bélrendszeri és bőr tünetekkel is.
Specifikus tünetei nincsenek, a jellemző tünetei hasonlók más ételallergiáéhoz:

• Emésztőszervi: hasi fájdalom, puffadás, hányás, hasmenés, gyomorégés
• Légúti: orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, nehézlégzés, asztma (pék asztma)
• Bőrelváltozások: csalánkiütés, ekcéma, viszketés
• Ajak-, nyelv-, torok duzzanata
• Orális allergia szindróma: ajak-nyelv viszkető érzése
• Szemtünetek: viszkető, könnyező szemek
• Anafilaxiás sokk

A betegség a cöliákiától és a gluténérzékenységtől eltérően búzamentes étrenddel kezelhető. Így minden búzaféle, illetve búzaliszt kerülendő (pl. durum, kuszkusz, bulgur stb.) az étkezések során.

Nem cöliákiás glutén érzékenység (NCGS)

Létezik olyan gluténérzékenység, amely különbözik a cöliákiától és a búzaallergiától is, azonban mivel tünetei az előbbiekhez hasonlóak, a diagnosztizálása máig nehézséget okoz. Tulajdonképpen egy újra felfedezett kórkép, amelynek első leírása az 1980-as évekre datálható.

Tünetei az autoimmun cöliákiához hasonlóak, azonban enyhébbek és a glutén tartalmú élelmiszer elfogyasztása után pár órával jelentkeznek. Lényeges különbség, hogy az NCGS esetén nem károsodik a vékonybél, s nincsenek társuló betegségek, nincs genetikai eltérés sem, így a hagyományos cöliákiás vizsgálati módszerekkel nem mutatható ki, azok eredménye negatív lesz. Kiváltó okai egyelőre ismeretlenek.

Ha valakinél rendszeres probléma a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, akkor gondolni kell arra is, hogy panaszai az étkezéssel, a gluténtartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze. Fontos azonban, hogy gyanú esetén ne kezdjünk gluténmentes diétába, ugyanis a kivizsgálásnál ez fals eredményt adhat. Keressünk fel gasztroenterológiai szakrendelést, ahol a szakorvos alapos kivizsgálás után, egyéb lehetséges betegségek (cöliákia, IBS) kizárása után állítja fel a diagnózist.
Megfelelő étkezéssel, a glutén tartalmú ételek kiiktatásával rendeződhetnek a kellemetlen tünetek.

A gluténérzékenység jelei / A gluténérzékenység tünetei

Akár cöliákiáról, akár búzaallergiáról vagy nem cöliákiás gluténérzékenységről van szó, a tünetek hasonlóak. Cöliákiás gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása (vékonybélboholy-pusztulás) jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül történik, a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud hasznosulni; felszívódási zavar alakul ki.

Milyen tünetei vannak a gluténérzékenységnek?

Az emberek a következő tüneteket tapasztalhatják néhány órával vagy nappal a glutén fogyasztása után:

  • Hasi fájdalom
  • Vérszegénység
  • Szorongás
  • Puffadás vagy gázok
  • Agyköd vagy koncentrációs zavarok
  • Depresszió
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Fáradtság
  • Fejfájás
  • Ízületi fájdalom
  • Hányinger és hányás
  • Bőrkiütés

Sok gluténérzékeny embernek irritábilis bél szindrómája (IBS) is van.

Hogyan diagnosztizálják a gluténérzékenységet?

Először is gondosan megvizsgálják a tüneteidet és a kórtörténetedet. Ha azt gyanítják, hogy érzékenység áll fenn, a következő lépésekkel megerősíthetik a diagnózist:

  1. lépés: Körülbelül hat hétig gluténtartalmú étrendet kell fogyasztanod. Ez idő alatt az vérvizsgálatokat és bőrteszteket végeznek, hogy kizárják a búzaallergiát vagy a cöliákiát.

2. lépés: Ha nincs búzaallergiád vagy cöliákiád, a következő lépés, hogy legalább hat hétig elhagyod a glutént az étrendedből. Ez idő alatt alaposan jegyezd fel a tüneteidet, és jegyezd fel, hogy mely tüneteid javulnak (ha javulnak egyáltalán).
3. lépés: Ha a tüneteid javulnak a gluténmentes diéta alatt, fokozatosan vezesd vissza a glutént az étrendedbe. Ha a tünetek visszatérnek, akkor valószínűleg érzékenységed van.

Hogyan kezelik a gluténintoleranciát?

A gluténintoleranciára nincs gyógymód. A legtöbb ember azonban a gluténmentes diéta betartásával enyhíti a tüneteket. A probiotikumok segítenek növelni a jó baktériumokat a bélrendszerben. Csökkenthetik a puffadás, a gázok vagy a székrekedés tüneteit.

Megosztásokat Köszönjük!

Facebook
Twitter
Email
Print