Mi az a hisztamin?

Mi az a hisztamin? A hisztamin természetes hírvivő anyag. Egyrészt maga a test termeli, és megtalálható az egész szervezetben.

Biokémiai szempontból a hisztamin a biogén aminok közé tartozik. Ezt a nevet adják az ammóniából képződött kémiai vegyületeknek; Például az aminosavak, amelyekből fehérjék képződnek.

Az emberi szervezetben a hisztamin számos különböző testi funkcióban vesz részt. Aktív szerepet játszik például az immunrendszerben. Ha például a test egy része sérülés miatt megduzzad, ez a hisztamin hatásának köszönhető. A hisztamin részt vesz a viszketés és a fájdalom kialakulásában is – és számos allergiás reakcióban.

Miért nem tolerálják néhány ember a hisztamint?

Például a szervezet saját enzimje, a diamin-oxidáz (DAO) hiánya, hibás működése vagy aktivitási rendellenessége miatt a szervezet már nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint az élelmiszerből. A tünetek lehetnek átmenetiek és állandóak is.

A halmérgezés, a hisztaminban gazdag ételek, a stressz vagy a nehéz fizikai terhelés átmenetileg felesleges hisztamint okozhat a szervezetben. Ha a testnek nincs elegendő mennyiségű DAO-ja, az különböző tünetekhez vezethet.
Az alkohol vagy a gyógyszerek – szintén kis mennyiségben – ideiglenesen blokkolhatják a DAO munkáját. Az ilyen ideiglenes enzimhiány bárkit érinthrt és kényalmetlenséget okozat.

A DAO enzim képződése vagy aktivitása örökletes vagy károsodott lehet gyulladásos bélbetegségek, például Crohn-betegség vagy cöliákia következtében. Ebben az esetben állandó enzimhiány van.

Hisztamin intolerancia: hogyan lehet felismerni a jeleket?

Amikor a test érzékeny a hisztaminra, minden ember különböző módon tapasztalja meg. A gyakori reakciók közé tartoznak a gyomorproblémák vagy bélproblémák, fejfájás, kiütések vagy légzési nehézség. A tünetek súlyossága nagymértékben változhat – az átmeneti orrfolyástól a súlyos migrénes rohamokig. A legrosszabb esetekben allergiás sokkhoz és ezáltal életveszélyes körülményekhez vezethet.
Egyértelműen különbséget kell tenni az élelmiszerallergia és a hisztamin intolerancia között. Hisztamin intolerancia esetén „csak” hisztaminban gazdag étrend kapcsán fordul elő.
  • Fejfájás
  • A gyomor-bél traktus kellemetlen érzése
  • Kiütés
  • Légzési nehézségek
  • A szív- és érrendszer kellemetlen érzése

Az okok helyes felismerése

Sokan gyakran hosszú időt töltenek panaszaik okának keresésével. Ez azért van, mert a hisztamin intolerancia tünetei nem specifikusak. Ez azt jelenti, hogy sok más oka is lehet. Mivel az élelmiszerek hisztamintartalma gyakran ingadozik, nem könnyű kimutatni. Kérdezd meg magadtól előre, ha…
… néha megmagyarázhatatlan emésztési problémáktól vagy bőrkiütésektől szenved?

… Gyakran fáradtak, különösen étkezés után, annak ellenére, hogy eleget aludtak?
… Néha úgy érzik, hogy „olyanok, mintha részegek lennének”, annak ellenére, hogy nem fogyasztottak alkoholt?
… Nagyobb vagy kisebb mértékben tolerálja az olyan ételeket, mint a hús, a friss hal, a sajt és a vörösbor?
Az ezekre az általános kérdésekre adott válaszok már a hisztamin intolerancia első jelei lehetnek. Mindazonáltal orvosának a következő lehetőségei vannak a hisztamin meghatározására a tünetek okaként:

Van-e hisztamin allergia?

A félreértések elkerülése érdekében: Nincs olyan, hogy hisztamin allergia. Bár a hisztamin intolerancia tünetei hasonlóak az allergiához, teljesen más okai vannak.

Allergia esetén az immunrendszer úgy kezeli az ártalmatlan anyagokat, mintha kórokozók lennének: úgynevezett antitesteket képez a feltételezett betolakodókkal szemben. Ezek az antitestek „emlékeznek” az „arcukra”, hogy úgy mondjam, és azonnal riasztják, amint a szóban forgó anyag belép a szervezetbe. Ennek eredményeként az immunrendszer előveszi fegyvereit, és allergiás reakció lép fel.

És miért segít az antihisztamin sok allergiás betegnek? Egyszerűen a hisztamin egy hírvivő anyag, amely fontos szerepet játszik az allergiás reakcióban. Az antihisztaminok megállítják a „hírvivőt”, és ezáltal gyengítik az allergia tüneteit.

Ki különösen érzékeny a hisztamin intoleranciára?

Általánosságban elmondható, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel nem képesek elegendő hisztamin lebontására, mint a férfiak. A tünetek különösen észrevehetők menopauza esetén. Ezért gyanítják egyes orvosok a hisztamin és a hormonok közötti kapcsolatot. Ezt a feltételezést a menstruációs görcsök is alátámasztják, amelyek a tünetek hosszú listájának részét képezik.

A terhesség alatt a hisztamin által okozott bosszantó tünetek a legtöbb esetben csodálatosan megállnak. Ennek oka a DAO megnövekedett termelése. A védőenzim szintje megháromszorozódik a terhesség alatt. Ez feltehetően azért van, hogy megvédje az embriót a hisztamintól. A születés után a DAO szint ismét csökken – és az intolerancia újra beállhat.
Az étkezés utáni nyafogás vagy puffadás vagy bőrkiütések sok anyában táplálják a gyanút, hogy gyermekük nem tudják megfelelően lebontani a hisztamint – különösen, ha maguknak kell együtt élniük vele. A legtöbb esetben más okok állnak a baba panaszai mögött, amelyek könnyen tisztázhatók és kezelhetők.
Hány gyermek és fiatal érzékeny A hisztamin reakciót jelenleg nem rögzítik. A kutatás jelenlegi állása szerint az orvosok feltételezik, hogy a hisztamin intolerancia problémái és tünetei gyakran csak az élet során alakulnak ki.

Hisztamin intolerancia: mit kell tennie?

A hisztamin tartalmú élelmiszerek elkerülése az első módszer. A hisztamin teljes lemondása táplálékkal aligha lehetséges kiegyensúlyozott étrenddel, mivel a hisztamin nélküli élelmiszerek meglehetősen ritkák.
Azokat az élelmiszereket, amelyek nagy arányban tartalmaznak más természetes aminokat, vagy amelyek serkentik a szervezetet a hisztamin felszabadítására, szintén nagyrészt el kell távolítani az étrendből. A jó hír az érintettek számára az, hogy a hisztamin diéta nem az egyetlen lehetőség. A DAO enzimet külsőleg is betáplálhatja. A DAO segít lebontani a hisztamint az ételből, hogy a kellemetlen érzés megszűnjön.

Megosztásokat Köszönjük!

Facebook
Twitter
Email
Print